O călătorie imaginară cu Marin Sorescu

O călătorie imaginară cu Marin Sorescu
Savenco Vlad – Cătălin
Cls. a IX-a A, C.N. „Al.I.Cuza”, Galați
Prof. îndrumător: Bobaru Virginia

Rezumat: Marin Sorescu, autor postbelic complex, excelează și în literatura pentru copii. El propune copiilor, dar, de fapt cititorului de orice vârstă o călătorie imaginară, un foarte plăcut și amuzant mod de a cunoaște lumea. Dar ne îndeamnă să nu uităm ce înseamnă acasă, locul unde ne întoarcem întotdeauna cu drag.

Cuvinte-cheie: imaginație, umor, poet, rimă, copii, acasă.

Marin Sorescu , poet, dramaturg, prozator, eseist și traducător, a fost considerat unul dintre cei mai mari scriitori ai secolului XX la nivel mondial. Operele lui au fost traduse în mai mult de 20 de țări, totalizând peste 60 de cărți apărute în străinătate. Şcoala primară o face în comuna natală. Începe Liceul „Fraţii Buzeşti”, Craiova , este  transferat apoi la Şcoala Medie Militară Predeal, absolvită în 1954. Face Facultatea de Filologie din Iaşi (1955-1960). Stabilit la absolvire în Bucureşti, urca cu o viteza rapidă în lumea literară ca poet, romancier, dramaturg, eseist.

Marin Sorescu  a fost cunoscut în timpul vieţii (1936-1996) pe aproape toate continentele planetei. A publicat primul său volum („Singur printre poeţi”) în 1964 şi de atunci a impus un stil degajat , uşor ironic, fantezist. Sunt foarte cunoscute şi volumele din ciclul „La lilieci”, un univers poetic pornind de la un cimitir ce poartă acest nume.

Sorescu după propria sa părere, comentează la adresa criticilor în opera sa “Uşor cu pianul pe scări”, unde spune că :” Prin natura sa, o carte de critică este o carte neisprăvită”. Mulţi critici spun că atunci când poeţii încearcă să scrie opere de teatru , creează nişte metafore dezvoltate. “Marin Sorescu face excepţie , piesele lui nu intră în categoria incertă a teatrului poetic, deşi, prin tensiunea ideilor şi traducerea unor atitudini umane în simboluri mari, nu sunt lipsite de lirism şi nici de dramatism. IonaParacliserul şi Matca sunt opere dramatice în sensul nou, pe care îl dau termenului scriitorii moderni de genul Beckett sau Ionesco: o căutare spirituală” , afirmă Eugen Simion.

Marin Sorescu uimeşte din nou cu opera sa pentru copii “Unde fugim de-acasă ?” , care la prima vedere pare o carte în suspans pană și pe adulții care nu preferă acest fel de lecturi. Autorul poate să cuprindă toate genurile într-o  singură carte, ce include : suspans , aventură , explorare , toate scrise într-un mod în care până și copiii să-l înțeleagă, aceasta fiind o carte pentru copii. Primul rând din prima secțiune a cărții,”Cuvânt înainte”, o definește foarte bine : „Aproape teatru, aproape poeme , aproape poveşti“, cartea fiind așa cum sugerează și autorul , aproape orice. Autorul nu și-a dorit niciodată să facă pe copii să-și abandoneze casa, părinții , camera și jucăriile fugind de-acasă, de aceea zice de la bun început următoarele cuvinte : “De-acasă nu fugim niciodată prea departe fiindcă , pe seară , ne întoarcem acasă, unde ne aşteaptă părinţii, jucăriile, colţul pernei pe care îl strângem între degete, somnul şi visele”.

Structurată în 29 de capitole , cartea este o călătorie fantastică în jurul lumii. Citită cu o anumită intonație si ritm , proza conferă o rimă interioară dând întregii călătorii un farmec aparte. Autorul , Marin Sorescu demonstrează încă o dată că este un poet înnăscut, căruia îi place să scrie povești pentru copii.

Pelerinajul începe cu cele mai banale activități : desenatul cu creta pe ciment, bătutul mingii pe asfalt , vizita la grădina zoologică, emoțiile trăite la circ , continuându-se  cu călătoriile la Polul Nord, precum și Polul Sud, finalizând cu experiența unui om bătrân care-și vede copii deveniți adolescenţi trecând în acest stadiu nou al vieţii cu o ţigară în colţul gurii . În această călătorie , un prim popas l-a făcut la mare, “apa folositoare” nu numai pentru părinţi şi bunici, dar şi pentru cei mici . Cei din urmă ştiu să se joace  pe plajă , în nisip , făcând palate şi adunând scoici . Uneori ei sunt incurcați de adulţi, care-i întreabă întruna “Ce faci ?” , “Unde te duci ?”. Un sfat este întotdeauna binevenit : nu staţi prea mult la soare , întoarceţi-vă pe partea cealaltă din două în două minute , aşa cum fac valurile în depărtare alergând iute până în stânci pentru a se propulsa spre larg iute . Următorul popas este la munte , cu vârfuri de piatră şi culmi abrupte cu păduri înverzite şi fauna diversă . Potecile abrupte te lasă fără respiraţie, deşi lumea vine aici ca “să respire” . Delta Dunării a adunat pe lângă pelicani , lişiţe , nagâţi şi cormorani . Alunecând pe luciul apei spre vărsare,  devii fotograful personal al fiecărei vietăţi .

Însă Pământul e rotund , unde am merge , unde am poposi , paşii ne duc înapoi acasă . Nu pentru mult timp . A doua zi curiozitațile te împing de la spate .

Cum să nu fugi de-acasă când drumul e  presărat cu atâtea ispite ! Să ne avântăm pe fundul mării , să pornim în călătorie pe nervurile unei frunze , pe conturul unei hărţi , sau pe cărările poveştilor. Locul de întoarcere din aceste aventuri va fi locul cel mai aproape de inimă , acasă .

Marin Sorescu ne poartă pas cu pas , rima cu rimă prin întregul nostru univers văzut cu ochi de copil .

La finalul cărţii , autorul ne răsplăteste cu un moment de răgaz pentru o ţigară , bine meritată după o asemenea călătorie si firească pentru adolescentul rezultat .

Aproape teatru , aproape poeme , aproape poveşti “Unde fugim de-acasă!” de Marin Sorescu aduce în prim-plan posibilitățile multiple de a evada din cotidian . Gândul , lăsat liber , te duce în aceeaşi fracţiune de secundă în jurul Pământului şi poți poposi oriunde doreşti, chiar şi în locuri fizic imposibil de atins . Imaginaţia este rodul lecturii şi calea evadării de acasă , este darul primit de fiecare dintre noi de a rămâne aproape copil .

BIBLIOGRAFIE

Huizinga, J., Homo ludens, Ed. Polirom, Iași, 2000
Simion, Eugen, Scriitori români de azi, vol I-III, Ed. Litera, Chișinău, 1997
Sorescu, Marin, Unde fugim de acasă, Ed.Art, București, 2014
Sorescu, Marin, Ușor cu pianul pe scări, Ed. Cartea Românească, București,1985
Sorescu, Marin, Poeme, Ed. Cartea Românească, București, 1980
Enciclopedia virtuală Wikipedia

One thought on “O călătorie imaginară cu Marin Sorescu

  1. Pingback: Unde Fugim De Acasa - Idei De Evadare Pentru Minte Si Corp

Leave a comment